Het verschil in glijvermogen van snowboards

Ken je dat gevoel dat je op vlakke stukken eerder stil staat dan de rest? Ondanks dat je bovenaan de piste een hogere topsnelheid had? Hoe vaak ik wel niet op verjaardagen hoor “Nee ik ben gestopt met snowboarden, altijd weer die bindingen los doen op de vlakke stukken”

Het verschil in glijvermogen van snowboards

Ken je dat gevoel dat je op vlakke stukken eerder stil staat dan de rest? Ondanks dat je bovenaan de piste een hogere topsnelheid had? Hoe vaak ik wel niet op verjaardagen hoor “Nee ik ben gestopt met snowboarden, altijd weer die bindingen los doen op de vlakke stukken” of “Als ik ga toeren ga ik wel skiën hoor, anders moet iedereen steeds op me wachten”. Zonde, want dat hoeft niet zo te zijn.

Verschillende bases
De onderkant van een snowboard wordt de base (je zegt het als bees) genoemd. Er zijn veel verschillende soorten, met nog veel meer verschillende benamingen. Om het simpel te houden zal ik twee verschillende uitleggen. De extruded base en de sintered base.  

De extruded base kan je eigenlijk zien als een soort van plastic gegoten emmer. Deze base is helemaal glad, heeft vaak doffere kleuren en is behoorlijk zacht. Hierdoor beschadigt de base ook sneller door steentjes en takjes. Ook heeft deze base een ‘plakkende’ reactie op de sneeuw. Eigenlijk hetzelfde als een glas water op een glazen tafel. Het zuigt vast. Je kan je voorstellen dat je hierdoor veel sneller afremt op vlakke stukken. Warm waxen van deze base heeft heel weinig zin. Het ligt er binnen twee pistes allemaal af. De extruded base zie je vaak terug in goedkope boards en beginnerboards. Dit is ook een base die 99% van de gevallen in de verhuur verbruikt wordt.

Mocht je zelf in het bezit zijn van een board met een extruded base. Laat je board bij een onderhoudscentrum over een steenslijpband halen en koop dan een fluor smeerwax om het board om de dag bij te smeren. Dat maakt het doorglijden op vlakke stukken al iets beter.

De sintered base is een heel ander verhaal. Deze base bestaat eigenlijk uit allemaal kleine balletjes en wordt in vorm van het board geperst in plaats van gegoten. Hierdoor is de base veel beter bestand tegen krassen. Ook heeft deze base minuscule kleine openingen waardoor het ‘plakkende’ effect veel minder is . Ook reageert deze base op warmte. Het heeft dus zin om deze base warm te waxen, hierdoor loopt de wax in het board. Daarna koelt het board af en zit de wax eigenlijk opgesloten. Wanneer gaat boarden komt er wrijving vrij en dus warmte. Hoe meer snelheid je maakt hoe beter je board gaat glijden. Je kan je voorstellen dat deze base dus ook veel lange doorglijdt op vlakke stukken. Klein nadeel: ze hebben iets meer onderhoud nodig. Zeker om de week moet er een nieuwe waxlaag op.

Zoals al eerder genoemd, er zijn nog veel meer soorten, de meesten zitten tussen deze twee soorten in. Ook zijn er merken die sintered specifieker uitleggen met een getal erbij. Sintered 2000, sintered 4000 of sintered 8000. Dit gaat dan over het aantal ‘poriën’ per vierkante inch.

Dit verhaal heb ik op meerdere verjaardagen verteld en soms wordt eraan getwijfeld “merk ik dat wel?” of “maar zo goed ben ik helemaal niet!”. Onzin. Zo goed ben je wel! Iedereen met meer dan vier weken wintersportervaring heeft merkt dit. In de Dutch Wintersnowboards en –ski’s gebruiken we alleen maar sintered bases. Probeer het eens

Dit verhaal heb ik op meerdere verjaardagen verteld en soms wordt eraan getwijfeld “merk ik dat wel?” of “maar zo goed ben ik helemaal niet!”. Onzin. Zo goed ben je wel!

About the author

Leave a Reply